TIMIȘOARA. Rețeta electronică, care a devenit obligatorie de la 1 ianuarie, nemulțumește atât bolnavii, cât și farmaciștii. Cei din urmă însă nu o spun răspicat, pentru că legea e lege și nu o pot schimba. Pacienții sunt din nou cei care au de suferit, asta pentru că până să pună mâna pe medicamentele eliberate prin sistemul electronic au de așteptat minute bune.
De trei luni iau medicamentele cu rețetă așa, prin sistemul electronic, de fiecare dată am stat peste 15 minute la rând, ba nu merge la ei, ba nu merge la Casa de Sănătate. Dacă mai scot și pentru soț, stau și mai mult, spune o pensionară, suferindă de boli de inimă. Farmaciștii se plâng și ei că durează mai mult până pot elibera medicamentele, pentru că trebuie să se conecteze la sistem, apoi trebuie să aștepte validarea, iar sistemul cade mereu și se gândesc cu groază că de acum înainte toate rețele vor fi eliberate prin acest sistem.
Reprezentanții CJAS spun că în Timiș se eliberează lunar zeci de mii de rețete electronice, iar sistemul funcționează perfect. Conform raportărilor făcute de către furnizorii de servicii medicale în primele 3 luni de la implementarea reţetei electronice au fost prescrise aproximativ 45.000 de reţete în format electronic. De exemplu, în luna septembrie au fost prescrise de 10 ori mai multe reţete electronice decât în prima lună (luna iulie) în care a fost introdus acest sistem. Concret, în luna septembrie medicii din judeţul Timiş au prescris 26.487 reţete medicale în format electronic, faţă de 2 500 câte au fost prescrise în luna iulie, dovadă a faptului că acest format de reţetă a fost acceptat atât de către medici cât şi de pacienţi, iar sistemul este perfect funcţional. În medie, lunar în judeţul Timiş sunt eliberate peste 50 de mii de reţete, spune Oana Răchitan, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiș.
În perioada 29 decembrie 2012- 3 ianuarie 2013, toţi p