Un jurnalist şi scriitor neozeelandez a scos la iveală arhive despre un proiect de realizare a "bombei tsunami" în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, precum şi rapoartele oficiale cu privire la observarea unor OZN-uri.
Ray Waru a examinat numeroase documente accesibile publicului, care ocupă o sută de kilometri de fişete în Arhivele Noii Zeelande din Wellington.
"Era copleşitor la început", a explicat el pentru AFP.
"Îmi amintesc că voiam să consult cele mai importante documente: tratatul de la Waitangi (documentul fondator al ţării), Declaraţia de Independenţă, petiţia pentru votul femeilor şi alte câteva lucruri de acest fel".
"Dar o dată ce intri în subiect, o poveste ducea la alta, şi tot ce am făcut a fost să-mi urmez instinctul", adaugă autorul, care povesteşte descoperirile în "Secrete şi Comori".
Petiţia din 1893 pentru votul femeilor conţine peste 30.000 de semnăuri, un sfert din populaţia feminină de la acea vreme. Documentul de 300 de metri lungime a fost derulat într-un gest spectaculos în faţa Parlamentului.
În urma unui vot al reprezentanţilor, Noua Zeelandă, pe atunci colonie britanică, a devenit prima ţară din lume care acorda femeilor dreptul de vot.
Alături de aceste documente istorice foarte cunoscute, printre care scrisoarea exploratorului James Cook din ultima sa călătorie, figurează totodată mărturii despre unele proiecte cel puţin ciudate.
În 1944, Statele Unite şi Noua Zeelandă au decis să studieze posibilitatea de a crea o "bombă tsunami", un proiect ultrasecret denumit "Project seal".
Un oficial al marinei americane a remarcat că exploziile pentru eliberarea de recifi de corali din apropierea insulelor din Pacific au produs valuri masive, născându-se astfel ideea "bombei tsunami".
Testele care s-au efectuat în larg, la nord de Auckland, i-au determinat pe oamenii de ştii