Anul 2012 a adus o serie de premiere în medicină românească.Aproape fiecare lună din 2012 a adus ceva nou în sistemul de sănătate românesc, fie el privat sau de stat. Cel care a dat startul premierelor medicale în ianuarie 2012 a fost prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Chirurgul a efectuat un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, diagnosticat cu cancer colorectal cu metastaze hepatice. Intervenţia a durat aproximativ opt ore, iar evoluţia post transplant a fost una favorabilă. În luna februarie a fost aplicată pentru prima dată în România procedura de asistare cardio-pulmonara postoperatorie de tip ECMO – oxigenare extracorporală arterio-venoasa cu membrană, pentru şoc cardiogen, după o operaţie pe cord deschis. Cel care a condus echipă ce a efectuat procedeul este conf.dr. Bubenek, din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare “CC Iliescu” din Capitală.
Lună martie a adus mai multe premiere medicale. Pe 1 martie, o intervenţie complexă de implantare a şapte electrozi intracerebrali, având ca scop identificarea exactă a locului în care se afla focarul epileptic şi extragerea acestuia, a fost efectuată la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti. De asemenea, în lună martie a avut loc o operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat în utero a fost realizată în premieră în România, la maternitatea Regina Maria.
Premiere în sistemul privat de sănătate
O altă premieră chirurgicală fusese înregistrată în februarie la Spitalul de Obstetrica şi Ginecologie Regina Maria, când un băieţel de doi ani a primit a doua şansă la viaţă în urma unei intervenţii chirurgicale de neurinom acustic gigant, îndepărtat cvasitotal.
În aprilie, o prelevare multiorgan şi multitesut de la un donator de organe fără activitate cardiacă (categoria IV Maastrich