Cercetătorii români de la ARCA vor fi parte în cel mai îndrăzneţ proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), acela de trimitere în 2016 a unei sonde spaţiale pe planeta Marte.
ARCA a fost selectată dintr-o listă scurtă din care făceau parte organizaţii din America, Japonia şi Rusia, să gestioneze o feliuţă din ambiţiosul proiect de 1 miliard de euro al Agenţiei Spaţiale Europeane, de explorare amănunţită a Planetei Roşii.
Mai exact, în 2013 ARCA va fi implicată în testarea deschiderii paraşutei cu care modulul EXOMARS va "amartiza" la 9 luni după lansarea de pe cosmodromul Baikonur, pe suprafaţa planetei vecine cu Terra. Misiunea celor de la ARCA nu e deloc una banală, dacă ne gândim că sonda spaţială e de fapt "un pacheţel" de tehnologie spaţială extrem de costisitoare, ce trebuie livrat intact la "destinatar", cu ajutorul paraşutei care are rolul de frânare a vitezei de picaj în atmosfera marţiană, până la un nivel ce va permite sondei să pornească cele 9 micromotoare cu care să controleze o amartizare de precizie.
Care e rolul ARCA în "cucerirea" Planetei Marte?
ARCA va efectua aşa numitele "high drop altitude tests", în care va simula pe Terra condiţiile din atmosfera marţiană, pentru a vedea cum se va deschide paraşuta sondei spaţiale EXOMARS. Cercetătorii de la ARCA vor construi un vehicul de teste cu o greutate de 604 kg(greutate identică cu a sondei spaţiale ce va ajunge pe Marte), care va fi echipat cu aceiaşi senzori care se vor regăsi şi pe sonda spaţială EXOMARS. care va fi urcat la 30.000 metri, altitudine la care densitatea atmosferei este de 98 de ori mai mică decât cea de la nivelul mării. La o asemenea altitudine, condiţiile de densitate atmosferică sunt foarte asemănătoare cu cele de pe Marte. Pentru ridicarea vehiculului de test la altitudinea de 30 km, se va folosi un balon imens cu heliu, lansat din largul Mării Negre cu