În faţa posiblităţii ca un procuror să fie ales preşedinte al Consiliului, judecătorul Adrian Neacşu se antepronunţă pe Facebook
Judecătorul Adrian Neacşu, membru ales în CSM, aminteşte faptul că niciodată Consiliul nu a fost condus de un procuror. "Pe lângă alte motive, acest lucru ţine şi de aritmetica simplă. În CSM sunt nouă judecători aleşi şi doar cinci procurori. Mai mult, în acest moment în CSM sunt doar patru procurori aleşi, întrucât un post este vacant prin demisia domnului Bălan George. Numărul judecătorilor din CSM este de zece, la cei aleşi adăugându-se şi presedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)", susţine judecătorul Neacşu, într-o postare pe facebook.
Apel la transparenţă
Legea permite
Judecătorul Neacşu afirmă că instanţele şi judecătorii ar percepe extrem de negativ alegerea unui coleg procuror la conducerea CSM. "Nu pot spune aici mai multe, dar in percepţia sistemului judiciar acest lucru va însemna renunţarea judecătorilor la mandatul pentru care au fost aleşi", mai scrie judecătorul Adrian Neacşu.
Precizăm că nu există nici o interdicţie pentru procurori în a candida pentru şefia CSM. Nu există nici vreun impediment constituţional, după cum recunosc chiar membrii CSM. Fapt recunoscut, de altfel, în 2010, când primul procuror care a candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului a fost Liviu Dăscălescu. El a pierdut în faţa judecătoarei Florica Bejinariu, aleasă cu majoritate simplă. Conform legii, pentru alegerea în cele două funcţii este nevoie de votul a 50 la sută plus unu din membrii CSM, în cazul de faţă 10 voturi.
Potrivit unor surse judiciare, este posibil să-și depună candidatura pentru șefia CSM și procurorul Oana Schmidt - Hăineală, căruia îi va înceta mâine mandatul de vicepreședinte al CSM. Dacă va fi ales procurorul Hăineală, este posibil ca judecătoarea Alina Ghica să-i fie coec