Anul 2013 a primit deja câteva denumiri oficiale. Pentru UNESCO este „Anul Apei Mondiale“, pentru Vatican este „Anul Credinţei“, pentru Uniunea Europeană este „Anul Cetăţenilor“. Publicaţia germană „Der Spiegel“ se întreabă dacă 2013 va fi unul cu ghinion pentru cea mai mare economie din Europa.
Se va confrunta ţara cu o nouă recesiune sau va reuşi să depăşească situaţia de criză, a fost întrebarea adresată de publicaţia citată economiştilor. Aceştia prevăd pentru anul 2013 că Germania va înfrunta provocări mari, dar mai puţine decât cele anticipate în alte ţări.
Cei mai mulţi economişti au revizuit în scădere prognoza de creştere a economiei germane în acest an, dar predicţia pentru 2013 este că ţara va evita o nouă recesiune. Această viziune este împărtăşită cu prudenţă de cei mai mulţi oameni de afaceri germani.
„Am măsurat incertitudinea determinând cât de mari sunt diferenţele între companii, în evaluarea situaţiei actuale, iar această diferenţă a crescut considerabil în ultimul timp“, avertizează Kai Carstensen, economistul şef de la Institutul de Cercetare Economică din Munchen.
O astfel de incertitudine poate părea ciudată, de vreme ce situaţia este semnificativ mai bună faţă de cea existentă la începutul crizei. Colapsul pieţei imobiliare din SUA în 2008 a cutremurat economia globală, afectând grav companiile germane.
Totuşi drama Germaniei a avut şi o parte bună, cel puţin din punct de vedere al afacerilor, pentru că a avut o cauză şi un efect clar. În prezent, creşterea economică depinde de mai mulţi factori, printre care criza euro, economia Statelor Unite şi a Chinei, consumul intern şi investiţiile din Germania.
Factorul Mario Draghi
Criza euro încă ameninţă multe companii, dar privind spre piaţa bursieră, criza pare că s-a liniştit. Calmul aparent de pe pieţele financia