Ridicând garduri de sârmă ghimpată, amplasând camere cu termoviziune şi suplimentând numărul patrulelor, la care se adaugă minele antipersonal rămase îngropate de pe vremea celui de-al Doilea Război Mondial, Grecia a reuşit să stopeze imigraţia ilegală de-a lungul frontierei de 92 de kilometri cu Turcia, un fenomen considerat o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Sursa: Reuters
Circa 55.000 de imigranţi au traversat ilegal graniţa dintre cele două ţări în 2012 iar alţi 100.000 au fost prinşi în 2011, potrivit EUObserver.
De la 6.500 de imigranţi ilegali câţi reuşiseră să intre în Grecia în iulie 2012, numărul lor scăzuse la 26 în octombrie, după ce sistemul de securitate fusese finalizat, susţine Pashalis Syritoudis, şeful secţiei de poliţie din localitatea Orestiadas, situată chiar lângă frontiera cu Turcia.
Satul se află la doar şase kilometri de râul Evros, care pe un sector de 80 de kilometri este graniţa naturală cu Turcia. Localitatea mişună de poliţişti, militari şi agenţi ai Frontex, agenţia europeană pentru protecţia frontierelor comunitare.
După succesul operaţiunii cu numele de cod Xenious Zeus, imigranţii ilegali s-au reorientat spre insulele Lesbos, Sumos, Symi şi Farmoknis, situate aproape de litoralul turcesc.
Poliţiştii de frontieră spun poveşti emoţionante din timpul misiunilor. Unui pakistanez i-au fost amputate mâinile după ce degerase încercând să traverseze graniţa iarna aceasta iar o altă imigrantă născuse în aer liber cu doar câteva zile înainte de a fi prinsă de poliţiştii greci.
Peste 100 de imigranţi au fost ucişi între 1998 şi 2008 în explozia minelor antipersonal şi antitanc amplasate de-a lungul graniţei dintre cele două ţări în perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi în timpul conflictului armat regional din anii 1946-1949, potrivit unui bilanț făcut de o o