Averea celor mai bogați 100 de oameni din ume a crescut anul trecut cu 241 miliarde de dolari, ajungând, cumulat, la 1.900 miliarde. Un plus de 14,5% (sursa: Hotnews). Cum a fost posibilă o asemenea creștere în condițiile în care majoritatea țărilor dezvoltate au avut o creștere economică mult, mult mai mică? Asta dacă nu au înregistrat stagnări sau chiar scăderi? O recunoaște chiar unul dintre miliardari. “Anul trecut a fost foarte bun pentru miliardari. În 2013 vor continua să caute oportunități de investiții la nivel global, nu neapărat în SUA, care să le asigure un avantaj”, a afirmat John Catsimatidis, proprietar al companiei Red Apple Group.
Așadar, răspunsul e simplu (și previzibil). Creșterea averii miliardarilor lumii s-a înregistrat în țările mai slab dezvoltate, cele care, citându-l pe Catsimatidis, ”le asigură un avantaj”. Teoretic, aceste cifre ar trebui să reprezinte un lucru bun: faptul că marii miliardari își măresc averile în statele în curs de dezvoltare înseamnă că au și investit în acele țări. Iar profitul acestor investiții ar fi trebuit să genereze dezvoltare (locuri de muncă, taxe și impozite, dezvoltări economice indirecte și induse etc.) și pentru țările în discuție. În realitate însă, oglinda e strâmbă. Creșterile economice ale țărilor în curs de dezvoltare nu sunt nici pe departe comparabile cu creșterile averilor marilor miliardari/investitori.
O primă explicație e oferită și doar dacă privim care sunt cele mai mari sectoare economice care au generat profiturile: retailul și comunicațiile, cu creșteri medii de 20%. În privința comunicațiilor situația e, cât de cât, normală: țările în curs de dezvoltare oferă, într-adevăr, oportunități mult mai mari pentru investitorii din domeniu (a-normală și inechitabilă rămâne însă distribuirea profitului – ”avantajele” la care face trimitere Catsimatidis nu se referă doar faptul că maril