Agenții economici din județ nu au anunțat Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea că intenționează să facă disponibilizări în această perioadă. Potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al instituției, pe tot parcursul anului trecut, Agenția a primit notificări de disponibilizări colective de la angajatori, pentru 17 persoane, din domenii ca: transporturi pe calea ferată, comerț, administrație publică și apărare și prelucrare lemn. „În cazul concedierilor colective, angajatorii au obligația să înștiințeze AJOFM Vrancea în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea șomajului și prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor concedieri. Angajatorii sunt obligați să acorde preaviz, conform prevederilor Codului Muncii sau ale contractului colectiv de muncă, angajaților care urmează să fie disponibilizați. În perioada preavizului, angajații vor participa la serviciile de preconcediere realizate de AJOFM Vrancea”, a precizat Daniela Brihoianu.
Potrivit Legii nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, serviciile de preconcediere constau, în principal, în informarea privind prevederile legale referitoare la protecția șomerilor și acordarea serviciilor de ocupare și de formare profesională, precum și plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local și instruirea în modalități de căutare a unui loc de muncă.
Tot în cadrul serviciilor de preconcediere, se încearcă reorientarea profesională a potențialilor șomeri în cadrul unității sau prin cursuri de formare de scurtă durată. Nu în ultimul rând, angajații AJOFM vor sonda opinia salariaților și îi vor consilia cu privire la măsurile de combatere a șomajului. „De serviciile de preconcediere pot beneficia, la cerere, și alte persoane amenințate de riscul de a deveni șomeri. În vederea