Sindicatele din minerit şi energie, conduse de Marin Condescu, au acceptat o majorare a fondului de salarii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) de 3%, cea impusă de premierul României, Victor Ponta. Liderul de sindicat Gheorghe Etăgan crede că până pe 31 ianuarie contractul colectiv de muncă din minerit şi energie va fi semnat. Doar că veniturile salariaţilor nu vor fi nici acum armonizate.
Sindicaliştii din CE Oltenia au terminat negocierile judecând după declaraţia pe care a făcut-o ieri liderul Gheorghe Etăgan Acesta a confirmat că nu se poate face o majorare salarială mai mare de 3%, atât cât a anunţat premierul Victor Ponta. Nu mai rămâne de stabilit decât procentul ce va fi aplicat la fiecare companie, cunoscute fiind discrepanţele dintre salariaţii de la complexuri şi cei de la fosta SNLO. „O să fie o creştere de 3%, ne aşteptam să fie mai mare creşterea şi credeam că în următoarele luni putem să armonizăm salariile, dar cred că nu se poate deocamdată“, a declarat Gheorghe Etăgan.
Reprezentantul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), Gheorghe Etăgan, a mai adăugat că într-adevăr şi-ar fi dorit o creştere salarială mai mare, dar veniturile companiei nu permit acest lucru. De asemenea, uniformizarea salariilor din compania energetică mai are de aşteptat.
Lucrurile nu ar fi grave dacă, pe lângă ceea ce se specifică în fiecare contractul de muncă s-ar mai adăuga mici facilităţi, însă administraţia militează chiar pentru unele tăieri, iar în final, noul CCM al salariaţilor nu va arăta foarte bine.
În această perioadă are loc o analiză pe buget, la care participă cinci sindicalişti şi cinci reprezentanţi ai administraţiei, însă pe 8 ianuarie vor fi reluate discuţiile în comisia lărgită.
Aceeaşi muncă, salarii diferite
În CE Oltenia au fost valabile anul trecut patru contracte colective de muncă, aşa cum au fost acestea î