Traseul de la statutul de magistrat la cel de inculpat s-a dovedit scurt in 2012. Pentru unii magistrati, faptele au fost demonstrate, validate de condamnarile primite. Altii sunt inca cercetati de colegii lor de sistem. Pe lista se afla nume grele. In 2012, o fosta sefa de Curte de Apel a iesit din puscarie, in timp ce actuala a fost pusa sub invinuire. In total, in navodul anchetatorilor au cazut 14 magistrati. Pe cei mai multi dintre ei inca ii mai intalnim in salile de judecata sau de ancheta. Tot in 2012, o sumedenie de ieseni au protestat in fata instantelor, interlopii au fost achitati sau avocatii au ajuns si ei sa fie acuzati de diferite matrapazlacuri.
“Jur sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale persoanei, sa-mi indeplinesc atributiile cu onoare, constiinta si fara partinire.” Aceste vorbe, zise sub juramant, sunt rostite de fiecare magistrat in momentul in care intra in sistem. In ultimul an, la Iasi, multi dintre cei care ar trebui sa imparta dreptatea muritorilor de rand par sa le fi uitat. La Iasi, 2012 a fost un an in care persoanele care urmaresc cu atentie sistemul judiciar nu au avut cum sa se plictiseasca. Am avut de toate. Procurori celebri, cum este Ioan Ciofu, au fost condamnati definitiv la inchisoare cu executare. Justitiari cu rang inalt, cum este sefa Curtii de Apel – Cristina Valeanu, au fost pusi sub invinuire. Organigrama unei intregi institutii, cum s-a intamplat la Parchetul de pe langa Judecatoria Harlau, a fost chemata la audieri de procurorii anticoruptie. Si exemplele pot continua.
Sefa judecatorilor, aparatoarea infractorilor?
Anul ce tocmai a trecut a primit mostenire o serie de anchete in curs de derulare. Judecatoarea Angela Ungureanu, de la Sectia Civila a Judecatoriei fusese trimisa in judecata in 2011, de catre Directia Nationala Anticoruptie, fiind acuza