Într-un interviu acordat unei reviste ungare, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, îl cataloghează pe Dan Voiculescu drept "tumoarea canceroasă a politicii româneşti".
Întrebat de ce UDMR nu a intrat la guvernare, Kelemen Hunor a răspuns: "Fiecare lider al unui partid politic îşi propune două obiective înaintea alegerilor: să ajungă în Parlament şi, respectiv, să ajungă la guvernare partidul pe care îl conduce. Acesta era şi obiectivul meu. Din sondaje reieşea că USL va câştiga alegerile şi noi ne pregăteam pentru acest lucru. Experienţa anilor trecuţi ne-a arătat că cel mai bine putem ajuta comunitatea maghiară dacă suntem la guvernare. De exemplu, din punctul de vedere al alocării bugetului sau al proiectelor legislative. Au şi început negocierile în acest sens după alegeri, dar, contrar cu cele stabilite înaintea alegerilor, liderii partidelor câştigătoare au stabilit nişte condiţii pe care nu le-am putut accepta".
Referitor la aceste condiţii, Kelemen a spus că făceau referire la modificarea articolul 1 din Constituţie. "Nu am putut accepta să nu modificăm articolul 1 al Constituţiei, care spune că România este stat unitar şi indivizibil. Acesta era punctul de unde nu am putut merge mai departe. Noi de nenumărate ori ne-am exprimat îndoielile referitoare la statul unitar. România nu este stat unitar, această stare poate exista doar în visele câtorva politicieni români", a afirmat Kelemen.
Întrebat de hvg.hu care au fost acei politicieni români care insistau că UDMR poate intra la guvernare doar dacă acceptă această condiţie, Kelemen a spus: "Liderul liberal, Crin Antonescu, şi tumoarea canceroasă a politicii româneşti, fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu".
Imediat după anunţarea primelor rezultate ale alegerilor, premierul Ponta a declarat că USL începe discuţii cu UDMR, pentru crearea unei majorităţi constituţionale. O săptămână ma