Evoluţia preţurilor la locuinţe, pe parcursul acestui an, depinde de cât de repede scade accesibilitatea românilor la creditele ipotecare, este de părere Cătălin Scripcaru, preşedintele Century 21 România.
„Având în vedere că din ce în ce mai multe bănci se aliniază la semnalul dat de BNR privind favorizarea leului ca monedă de finanţare pentru creditele bancare, estimăm că solvabilitatea solicitanţilor de credite pentru locuinţe se va diminua, numai în anul 2013, cu un procent cuprins între 15% şi 22%“, susţine Scripcaru.
În plus, ştirile negative din Europa şi „nota de plată” pentru anul electoral vor afecta atât veniturile românilor, cât şi apetitul pentru angajamente financiare pe termen lung. Acestea vor determina mulţi cumpărători să amâne decizia de a achiziţiona o locuinţă.
Supraoferta scade preţurile
Pe de altă parte, oferta de locuinţe va creşte substanţial din două surse: proprietarii şi sistemul bancar. „Din cauza deprecierii situaţiei financiare a multor proprietari, exprimate prin creşterea datoriilor la finanţatori şi la asociaţiile de proprietari, din ce în ce mai mulţi vânzători vor fi mai flexibili la masa negocierilor cu cumpărătorii şi vor accepta preţuri din ce în ce mai mici“, este de părere proprietarul master francizei Century 21.
A doua sursă de creştere a ofertelor de vânzare pentru locuinţe va fi sectorul bancar, care se află în căutarea unor soluţii de a fructifica garanţiile acceptate pentru creditele aflate în „default“, acolo unde debitorul a încetat demult plăţile către bancă. Nivelul creditelor restante creşte, încă, într-un ritm alarmant şi solicită poziţiile de lichiditate şi de solvabilitate la băncile care au expuneri, finanţări, pentru care au acceptat garanţii imobiliare.
„Acest efect negativ pentru piaţa noastră se va accentua mai ales în contextul în