Metropola Surat din India este în plin avânt economic, situându-se printre oraşele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Aproape 35 de tone de diamante brute trec prin Surat în fiecare an pentru a fi tăiate şi şlefuite în făbricuţele din interiorul clădirilor de birouri.
Mai puţin de două treimi din cantitatea de diamante sosesc legal, iar celelalte vin în containere sau prin curier din Angola, Coasta de Fildeş, Congo, Zimbabwe şi din alte zone miniere, pentru a beneficia de forţa de muncă ieftină şi de autorităţile indiene care nu pun nicio întrebare cu privire la provenienţa sau la destinaţia acestora, susţine „Foreign Policy“.
Timp de 500 de ani, oraşul belgian Anvers a fost centrul mondial al diamantelor, dar afacerea a fost compromisă de birocraţia strictă, de securitatea riguroasă şi de moştenitorii din clasele superioare. Dar la peste 9.000 de kilometri, în Surat, comerţul cu diamante ilegale se face de către cine vrea.
Salariile de mizerie şi regulile aproape inexistente au creat în Surat un mediu de vis pentru industria mondială a diamantelor. Pietrele au transformat rapid orăşelul de provincie într-o metropolă, un centru de afaceri unde mai mult de 90% din diamantele neşlefuite ale lumii sunt procesate. De aici se livrează peste 40 de miliarde de dolari anual în marfă considerată de autorităţile internaţionale „curată“.
În Surat există peste 3.000 de companii de prelucrare a diamantelor. Din cei peste 5 milioane de rezidenţi ai oraşului, mai bine de 500.000 tranzacţionează, cizelează sau transportă diamante. În ciuda promisiunilor unei vieţi bogate, traiul în Surat nu este desprins din rai, iar minorii lucrează în schimburi de 14 ore, fiecare prelucrând şi şlefuind zilnic diamante în valoare de 10.000 de dolari.
După două decenii cu câte 100 de ore de muncă pe săptămână, cei mai mulţi tineri încep să aibă