Comisarii de la Protecţia Consumatorilor şi inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au desfăşurat, zilele trecute, zeci de controale, pentru a preveni apariţia unor evenimente neplăcute în timpul Sărbătorilor de Iarnă. Astfel, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) a desfăşurat o acţiune tematică de control privind calitatea, modul de comercializare şi etichetare a alimentelor specifice acestei perioade, carne preambalată, produse zaharoase, ciocolată, produse din ciocolată, produse de cofetărie şi de patiserie. „S-a urmărit în special modul în care operatorii economici respectă prevederile legale privind calitatea produselor, informarea consumatorilor şi modul de desfăşurare a promoţiilor. Au fost verificaţi 96 de operatori economici, la 47 dintre ei depistându-se o serie de deficienţe. Acestea au constat în neinformarea consumatorilor privind denumirea şi adresa producătorului şi importatorului, punerea în vânzare a unor produse având data durabilităţii minimale depăşite, lipsa elementelor de identificare caracterizare redactate în limba română, neafişarea preţurilor şi a orarului de funcţionare”, susţine Gheorghe Iancu, comisarul şef adjunct al CJPC Arad. În aceste condiţii, comisarii au aplicat nu mai puţin de 50 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 150.500 lei.
La rândul lor, inspectorii DSVSA au făcut 90 de controale, pentru prevenirea apariţiei toxinfecţiilor alimentare şi a trichinelozei. „Au fost verificate şapte cantine, 20 de restaurante, 24 de magazine alimentare, trei supermarketuri, patru depozite alimentare, 19 carmangerii, şapte pieţe agroalimentare, cinci unităţi de procesare carne roşie şi un abator”, spune Viorel Agud, directorul DSVSA. Acesta a ţinut să precizeze că nu au fost constatate deficienţe majore privind provenienţa şi comercializarea produselor alimentare, drep