Bustul poetului Grigore Alexandrescu din municipiul Târgovişte, dezvelit în anul 1914 şi aşezat în faţa casei unde acesta s-a născut, a fost furat, iar poliţiştii au declanşat o anchetă pentru identificarea şi prinderea hoţilor.
Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Judeţene Dâmboviţa, statuia era amplasată în faţa casei din Târgovişte unde s-a născut poetul, lângă clădirea în care acum funcţionează Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, iar singura cameră de luat vederi din zonă nu era conectată la sistem în momentul producerii furtului.
"Am primit astăzi (n.r. - joi) o sesizare din partea Primăriei Târgovişte despre furtul unei statui, este vorba de bustul lui Grigore Alexandrescu, iar poliţiştii au început cercetările la faţa locului şi pentru prinderea autorilor", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Dâmboviţa, subinspector Alexandra Niculae.
Bustul lui Grigore Alexandrescu a fost realizat în bronz de I. Pavelescu-Dima şi a fost dezvelit în anul 1914 şi aşezat în faţa casei unde s-a născut, pe strada care în prezent îi poartă numele.
Grigore Alexandrescu s-a născut în 22 februarie 1810, la Târgovişte. El a debutat cu poezii publicate în "Curierul Românesc" condus de Ion Heliade Rădulescu. Poezia sa a fost influenţată de ideile care au pregătit revoluţia din 1848. Poetul scrie, mai întâi, meditaţii romantice, sub influenţa poetului francez Lamartine. Cea mai reuşită este "Umbra lui Mircea la Cozia". Alexandrescu a scris şi fabule, printre cele mai cunoscute "Câinele şi căţelul", "Boul şi viţelul", "Dreptatea leului", "Vulpea liberală". Lui Alexandrescu îi revine meritul de a fi consacrat în literatura română ca specii literare autonome epistola, meditaţia şi satira. A tradus din Lamartine şi Byron. Acesta a murit la 25 noiembrie 1885, la Bucureşti.