Medicii străini care vin să lucreze în Regatul Unit vor fi evaluaţi mai strict, ca urmare a riscului mai mare de malpraxis, a anunţat Colegiul Medicilor din Marea Britanie (GMC).
Corespondentul RFI la Londra, Petru Clej
Potrivit datelor făcute publice de GMC, medicii străini constituie aproape două treimi dintre cazurile de radiere sau suspendare, deşi aceştia nu constituie decât puţin peste o treime din totalul medicilor care lucrează în Regatul Unit.
Noul program de evaluare va include reforma procesului de inducție a medicilor noi veniți, controale mai stricte și perfecționarea sistemului actual de testare a medicilor.
Va fi revăzut și modul de testare a cunoștințelor de limbă engleză a medicilor străini.
Începând cu luna ianuarie 2013, va intra în funcțiune un sistem de revalidare a medicilor, care cere acestora să dovedească faptul că sunt apți să practice meseria, bazat pe aprecieri din partea medicilor, asistentelor, pacienților și altor colegi de lucru ai medicilor evaluați.
Potrivit GMC, Marea Britanie devine prima țară din lume care introduce o astfel de practică în întregul sistem de sănătate.
Decese prin malpraxis
Recent, duminicalul Sunday Telegraph a obținut, în baza legii accesului la informație, date de la GMC, care arată că în 2012, din cei 669 radiați sau suspendați de pe registrul medicilor, 420, adică 63%, erau străini, deși străinii constituie doar 36% dintre medicii care lucrează în Regatul Unit.
Aceleași statistici arată că țările de unde provin cei mai mulți medici sancționați disciplinar de GMC în ultimii cinci ani sunt India, Egipt, Nigeria, Pakistan și Irak.
Ţările care nu au avut nici un medic sancționat disciplinar în ultimii cinci ani au fost Hong Kong și Noua Zeelandă, urmate îndeaproape de Iran, Slovacia și Statele Unite.
În registrul medicilor din Regat