Un ministru britanic a avertizat, recent, cu privire la pericolele reprezentate de dietele drastice sau urmate “după ureche”, însă oamenii recurg la acestea de secole, încă din perioada Greciei sau a Romei Antice, însă cei mai extrentrici la capitolul diete au fost, fără nicio îndoială, victorienii.
“Cuvântul grecesc «diatia», de unde provine «dietă» descria un întreg mod de viaţă”, spune Louise Foxcroft, istoric şi autoare a volumului “Calorii şi Corsete: O istorie a dietelor de mai bine de 2.000 de ani”, citată de bbc.co.uk.
“Pe atunci, dietele însemnau deopotrivă sănătate fizică şi psihică. Oamenii au început să prindă gustul dietelor de moft abia în secolul al XIX-lea. În această perioadă dietele au început să fie urmate mai mult din motive estetice decât pentru sănătate, aceasta fiind cauza pentru care industria dietelor a căpătat o amploare nebănuită”, adaugă Foxcroft.
Aceasta oferă şi câteva exemple ale celor mai ciudate cure de slăbire din întreaga lume.
De exemplu, la începutul secolului 20, americanul Horace Fletcher a decretat că una dintre cele mai eficiente diete din lume este aceea în care mesteci şi scuipi. “Curentul”, imediat adoptat la nivel mondial, a purtat denumirea de “fletcherism” şi s-a bazat pe aceea că mâncarea trebuie mestecată cât mai mult, până toată “bunătatea” este extrasă, după care bolul alimentar format din fibrele rămase este scuipat.
Fletcher a fost explicit şi cu privire la numărul de masticaţii a fiecărui tip de aliment în parte, astfel că numai haşma are nevoie de nu mai puţin de 700 de mişcări ale gurii.
Dieta americanului a devenit în scurt timp foarte populară, fiind adoptată, printre alţii de scriitorii Henry James şi Fraz Kafka, iar nu puţine erau petrecerile adepţilor “fletcherismului” la care mesenii erau cronometraţi pentru a se asigura că au mestecât suficient.
Citeste mai mult pe