Timişoreanul Horia Colibăşanu este, poate, cel mai cunoscut alpinist român. În anul 2008, el a primit medalia de aur Meritul Sportiv din partea guvernului Navarrei şi a fost nominalizat la Premiul Prinţului de Asturia, pentru un gest cu adevărat eroic, care a stârnit simpatia comunităţii internaţionale. Horia Colibăşanu a renunţat la ascensiunea pe vârful Annapurna, în încercarea de a salva viaţa alpinistului spaniol Inaki Ochoa de Olza.
Încercarea lui Horia Colibăşanu, medic de profesie, a fost o adevărată epopee. Chiar dacă nu a reuşit să-l salveze pe spaniol, altruismul lui Horia Colibăşanu, care şi-a riscat viaţa, l-a transformat pe timişorean într-o celebritate de nivel mondial. În acest an, el a încercat să cucerească vârful Kangchenjunga. Este vorba de cel de-al treilea munte ca înălţime din lume, de 8.583 de metri, şi, totodată, cel mai greu vârf de escaladat. Horia Colibăşanu, care a făcut parte dintr-o misiune de salvare a altor doi alpinişti spanioli, prinşi de o avalanşă, a reuşit să salveze două vieţi, dar a trebuit să se oprească la mai puţin de 150 de metri depărtare de Kangchenjunga, un munte socotit sacru de unele populaţii din Himalaya. În martie însă, Horia Colibăşanu va reveni pe Acoperişul Lumii.
Cum s-a născut ideea acestei expediţii, pentru că vorbim de cel mai greu de escaladat vârf din lume, Kangchenjunga...
Horia Colibăşanu: Probabil că ideea nu s-a născut într-o singură zi sau nici măcar într-o singură expediţie în Himalaya. A fost creată de-a lungul mai multor expediţii, în care am urcat munţi ceva mai uşor de cucerit, să zicem aşa, decât acest Kangchenjunga. Pentru alpinişti, K2 este cel mai cunoscut dintre vârfurile grele, dar cel mai dificil de urcat este Kangchenjunga. Este un munte cu adevărat inaccesibil şi pe care foarte puţini alpinişti se încumetă să-l încerce. De obicei, la poalele munţilor mai cunoscuţ