Încă din prima zi lucrătoare a acestui an, peste 1.000 de şoferi s-au înghesuit, joi, la ghişeele Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Bihor pentru a-şi preschimba actele.
Marea majoritate sunt şoferi amatori care solicită preschimbarea carnetelor de conducere înainte de atingerea termenului de expirare, speriaţi că după intrarea în vigoare a noului Cod Rutier taxele pentru preschimbarea vechilor carnete de conducere, eliberate dinainte de 2009, cu cele format UE se vor majora înzecit sau că actualele permise de conduce nu vor mai fi valabile.
"Fenomenul a fost generat de înţelegerea eronată a unor informaţii din presă, pe marginea noilor prevederi ale Codului Rutier, care intră în vigoare din data de 19 ianuarie. Oamenii au interpretat că, după această dată, se majorează şi taxele de preschimbare a permiselor pentru amatori, lucru neadevărat", a declarat joi pentru BIHOREANUL comisarul Săndel Dima, şeful Serviciului Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Bihor.
Acesta a subliniat că după 19 ianuarie nu se modifică nici modelul permisului nici taxele pentru preschimbarea acestuia, astfel că vechile permise rămân valabile până la expirarea acestora, atât în cazul şoferilor amatori, cât şi al profesioniştilor.
Cea mai importantă modificare adusă, din 19 ianuarie, de noul Codul Rutier vizează doar valabilitatea permiselor de conducere, pe categorii. Astfel, la preschimbarea permisului după atingerea ori depăşirea termenului de valabilitate al acestuia, toţi şoferii vor fi obligaţi să îşi facă şi analizele medicale, la unităţile autorizare de Ministerul de interne. Noile permise vor avea valabilitatea de 10 ani pentru şoferii amatori, corespunzător categoriilor A şi B (subcategoriile AM, A1, A2, B1), în vreme ce pentru şoferii profesionişti, cu categoriile C, D şi E (subcategoriile C1, C1E, C, CE, E1, D1, D1E, D, DE), carn