Pe parcursul anului trecut, 1.657 șomeri vrânceni au rămas fără indemnizația de șomaj. Potrivit celor spuse de Daniela Brihoianu, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea, încetarea plății acestei forme de ajutor s-a produs „din următoarele motive: încadrare în muncă pe perioadă determinată, deces, pensionare. Totodată, plata indemnizației de șomaj a încetat și ca urmare a plecării respectivelor persoane în străinătate, a refuzului unui loc de muncă sau a unui curs de calificare, precum și din cauză că șomerii respectivi au fost admiși la o formă de învățământ”. Conform statisticii realizate la nivelul AJOFM Vrancea, la finele anului 2012, doar 1.894 șomeri din totalul de 8.173 beneficiau de indemnizație de șomaj.
Ca să nu se trezează dintr-o dată cu bruma de bani tăiată, șomerii trebuie să se achite de obligațiile impuse de lege. Astfel, ei trebuie să se prezinte lunar, la data la care sunt programate, dar și ori de câte ori sunt solicitate, la AJOFM. Orice modificare a condițiilor care au condus la acordarea indemnizației de șomaj trebuie anunțată Agenției în termen de trei zile. De asemenea, șomerii indemnizați au obligația de a-și căuta un loc de muncă și de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării și la cele de formare profesională oferite de AJOFM. În cazul în care se îmbolnăvesc, șomerii trebuie să anunțe în scris Agenția despre acest lucru în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical.
Nu beneficiază de indemnizație de șomaj persoanele care refuză un loc de muncă sau participarea la cursuri de formare profesională și nici absolvenții care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învățământ.
Când se suspendă sau încetează plata indemnizației
Printre motivele pentru care plata indemnizației de șomaj încetează sunt refuzul nejustif