Cel mai recent număr al prestigioasei reviste culturale Times Literary Suplement cuprinde o recenzie a noii cărţi semnate de Vladimir Tismăneanu: " The devil in history. Communism, Fascism, and some lessons of the twentieth century", realizată de marele filosof John Gray.
Astfel, marele filosof britanic afirmă că lucrarea "Diavolul în istorie" semnată de Vladimir Tismăneanu reprezintă " o recitire ambițioasă și provocatoare a istoriei secolului XX".
"O recitire ambițioasă și provocatoare a istoriei secolului XX, "Diavolul în istorie" demonstrează cel mai bine că paralele între cele două experimente totalitare au existat de la început. Tismăneanu mărturisește că a fost uimit de ceea ce el descrie ca fiind "infatuarea încă uimitoare a intelectualilor importanţi de Utopia comunistă". "Nu mai este posibil să se mențină și să se apere un Lenin relativ benign", scrie el, "ale cărui idei au fost denaturate de un Stalin sociopat", scrie John Gray, în cadrul recenziei publicate de Times Literary Suplement.
"Tismăneanu a scris numeroase studii despre stalinism, naționalism și totalitarism, dar se pare că paralele între regimul Ceauşescu și fascismul din perioada interbelică îl preocupă în acest caz. "Deși România a fost un stat socialist care s-a angajat să respecte principiile marxiste și, astfel de stânga, în special după 1960, partidul de guvernământ a început să îmbrățișeze temele, motivele și obsesiile extremei drepte interbelice", se mai arată în recenzia semnată John Gray.
"Tismăneanu scrie în baza propriei sale experienţe. Cu părinţi evrei care au devenit activiști comuniști, ca parte a luptei împotriva fascismului (tatăl său şi- a pierdut un braț în timpul războiului civil din Spania, în timp ce mama sa a lucrat ca asistentă medicală), acesta a început să se gândească la totalitarism atunci când, fiind adolescent în România comunistă a citit