Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat joi, la varsta de 82 de ani, a strans, la capatul unei cariere de peste 40 de ani, o colectie impresionanta de peste 60 de filme in care a imbracat, pe rand sau, uneori, chiar in acelasi timp, haina de regizor, scenarist si actor, cu o abilitate neobisnuita, scrie Mediafax, intr-un material biografic.
Sergiu Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie 1930, la Targu-Jiu, oras pe care l-a parasit in 1935, intrucat familia sa se stabilise la Timsoara. In acest oras urmeaza cursurile scolii primare si liceul. Intre anii 1948 si 1952 a urmat cursurile Facultatii de Mecanica din Bucuresti (Politehnica), practicand ingineria in perioada 1954-1965. Apoi a practicat operatorie de film, devenind regizor, actor, scenarist si producator de film.
Primul film regizat de Sergiu Nicolaescu a fost "Scoicile nu au vorbit niciodata" (1962), un documentar de scurtmetraj, cel dintai lungmetraj de fictiune urmand sa-l realizeze in 1966-1967. Este vorba despre "Dacii", o coproductie romano-franceza impresionanta, cu o distributie pe masura si cu o figuratie grandioasa, care au devenit apoi atribute ale tuturor filmelor sale istorice.
In 1962, realizeaza filmul care il ajuta sa patrunda intr-adevar in lumea cinematografiei: "Memoria Trandafirului", o metafora de 7 minute, care s-a bucurat de succes in tari precum SUA si Franta.
Tot in Franta are loc, cinci ani mai tarziu, premiera pariziana a filmului "Dacii". Pe Champs-Elysees, in dreptul restaurantului Fouquets, trona un afis al filmului, avand textul: "Un film du Serge Nicolaesco". "Era o foarte mare satisfactie pentru un tanar debutant de 37 de ani. Din acest moment incepea cariera mea internationala", declara regizorul mai tarziu.
Anul revoltei studentesti de la Paris si al Primaverii de la Praga, 1968, i-a adus lui Nicolaescu sansa de a lucra, in cal