Sergiu Nicolaescu va rămâne în memoria românilor nu doar datorită filmelor pe care le-a realizat, ci şi pentru studierea Revoluţiei din 1989. El a făcut parte din prima comisie care a cercetat evenimentele de la Timişoara
Unul din episoadele cele mai importante cercetate de Sergiu Nicolaescu, în comisia senatorială despre aflarea adevărului din Revoluţie, a fost cea legate de furtul cadavrelor din Timişoara şi arderea lor la crematoriul Cenuşa din Bucureşti, denumită „Operaţiunea Trandafirul”
„El a făcut parte din prima comisie care a cercetat Revoluţia de la Timişoara, după descoperirile făcute de procurorul Dan Voinea. În primăvara anului 1990, a fost primul care a făcut public cazul cadavrelor care au fost furate de la Spitalul Judeţean, iar apoi încinerate la Bucureşti. A aflat cum s-au ars documentele legate de morţi, despre furtul cadavrelor, transportarea lor cu autoizoterma de la Comtim, incinerarea de la crematoriu şi aruncarea cenuşei în canalul de la Popeşti Leordeni”, a declarat Traian Orban, preşedintele Asociaţiei Memorialul Revoluţiei.
Traian Orban a stat de vorbă cu Sergiu Nicolaescu de mai multe ori despre evenimentele din decembrie 1989, dar una dintre temele dezbătute a fost la turnarea filmului artistic „15” (în rolurile principale Mihaela Rădulescu, Cristian Iacob, Ioana Moldovan şi Maia Morgenstern), care vorbeşte chiar despre morţii furaţi de la Timişoara, la comanda Elenei Ceauşescu.
„Acest film vorbeşte chiar despre momentul legat de furtul cadavrelor. S-a consultat cu mine în anumite chestiuni. Eu i-am zis să pună steagul decupat celor de pe treptele Catedralei. Restul filmului face parte din talentul lui de artist, nu prea are legătură cu realitatea. Dar e normal, pentru un film artistic”, a mai spus Orban.
„Filmele lui nu aveau nicio legătură cu istori adevărată”
@N_