Un sătean din Ion Creangă și-a propus să ducă mai departe tradiția Ansamblului de dansuri “Stejărelul”. Ansamblul a fost prezent, timp de 28 de ani, pe scenele concursurilor și festivalurilor de dansuri populare din țară. În 2008, dansurile de la Ion Creangă au reprezentat material de studiu pentru un japonez interesat de folclorul românesc.
Într-o perioadă în care cluburile și discotecile au luat locul clasicelor baluri și hore din zilele de sărbătoare, Dumitru Huci – nea Mitică, așa cum îl știu consătenii – vrea să resusciteze folclorul. De loc din comuna Ion Creangă și cu o experiență de opt ani în formația de dansuri a Fabricii de Țevi, Dumitru Huci și-a propus să reînnoade tradiția celebrului ansamblu de dansuri populare “Stejărelul”, din comuna natală, învățându-i pe adolescenți pașii după care bunicii lor dansau la horele din sat.
“Eu sunt pasionat de dansuri populare. Am dansat opt ani în formația de dansuri a fabricii, am cutreierat țara la festivaluri și concursuri, am dansat la Cântarea României și la spectacolele de la București, de 23 august. Cred că e mare păcat ca această tradiție să se piardă și tinerii să nu mai știe decât dansurile de la discotecă. Tocmai de aceea, mă gândesc să pun pe picioare o formație de dansuri formată din adolescenți, elevi de clasa a VII-a, a VIII-a. Aș vrea să-i ajut să redescopere frumusețea acestor dansuri și poate că, încetul cu încetul, «microbul» o să-i prindă pe tot mai mulți. Eu mănânc dansuri populare pe pâine. Nu-mi trebuie salariu pentru ceea ce fac. Problema cea mai mare, pentru care am nevoie de ajutor, o constituie mobilizarea tinerilor și costumele populare pentru dansatori“, a spus Dumitru Huci.
28 de ani de spectacole
Sătenii din Ion Creangă s-au mândrit, ani de-a rândul, cu ansamblul de dansuri populare “Stejărelul”. Înființat în 1981 de fostul primar Gheorghe