Oamenii de stiinta au scanat creierul mai multor subiecti, aratand, in premiera, ca fructoza, un indulcitor din ce in ce mai popular si la noi, nu doar in SUA, determina schimbari la nivelul creierului, influentand comportamentul nostru alimentar.
Dupa ce consumam bauturi si alimente care contin fructoza, creierul nu inregistreaza senzatia de satietate, asa cum se intampla atunci cand acestea contin glucoza simpla, ceea ce ne face sa mancam sau sa bem in exces, relateaza AP, citata de NBC News. Chiar daca nu se poate da vina pe fructoza (sau nu doar pe fructoza) pentru epidemia de obezitate, expertii spun ca aceasta contribuie la ingrasarea peste masura.
Poate deloc intamplator, de cand se adauga fructoza in multe dintre alimente si bauturi, din anii '70, si rata obezitatii a crescut foarte mult. In SUA, o treime dintre copii si adolescenti sunt obezi sau supraponderali, la fel ca doua treimi dintre adulti.
Chiar daca au acelasi numar de calorii, zaharurile sunt metabolizate diferit de organism. Zaharul de masa contine jumatate fructoza si restul glucoza, in timp ce siropul de porumb bogat in fructoza consta in 55% fructoza si 45% glucoza. Daca unii experti spun ca mai ales cel din urma este periculos, cei care activeaza in aceasta industrie neaga. Cu totii sunt insa de accord ca zaharul este consumat in exces, sub toate formele sale.
In cadrul studiului de fata, folosindu-se imaginile prin rezonanta magnetica s-a descoperit ca atunci cand consumau bauturi continand fructoza, in cazul celor 20 de subiecti normali din punct de vedere ponderal aparea raspunsul de satietate. Nu acelasi lucru se intampla cand bautura continea fructoza, a explicat endocrinologul Robert Sherwin, de la Universitatea Yale.
Cel putin in comparatie cu glucoza, fructoza nu potoleste pofta ori foamea, indemnand la un consum in exces. @N