Anul 2012 a însemnat o creștere a restanțelor înregistrate de vrânceni la instituțiile bancare. Peste 228 milioane lei esta valoarea restanțelor la bănci, cele mai multe pentru împrumuturile în moneda națională, respectiv 138 milioane lei. Ultimele date publicate de Banca Națională pentru anul trecut arată însă și o creștere a economiilor păstrate de vrânceni, în valută, care au ajuns la 465 milioane lei, adică un salt de circa 100 milioane lei față de începutul lui 2012. Situația economică s-a stabilizat în luna decembrie, prin instalarea noului guvern condus de Victor Ponta. Efectul alegerilor s-a văzut în aprecierea leului românesc, atât față de euro cât și față de dolarul american. Într-o singură lună, leul a câștigat aproape cât a pierdut în cursul anului trecut în fața celor două valute.
Vrâncenii au renunțat la creditele în moneda națională și preferă împrumuturile în valută, indiferent de riscurile presupuse de cursul de schimb. Doar agenții economici se mai împrumută în leul românesc, arată ultimele date publicate de Banca Națională pentru anul trecut. Creșterea creditelor a însemnat însă și una a restanțelor, atât la împrumuturile în valută cât și la cele în lei.
La sfârșitul lunii noiembrie, potrivit BNR, restanțele vrâncenilor la creditele contractate la instituțiile bancare au depășit pragul de 228 milioane lei. Cele mai multe restanțe erau la creditele în moneda națională, cu 138 milioane lei. Aceasta deși leul nu este moneda preferată pentru creditare.
Doar 869 milioane lei au împrumutat vrâncenii în moneda națională, ponderea fiind la agenții economici, cu 524 milioane lei. Chiar și așa este un salt față de situația înregistrată la sfârșitul anului trecut, când împrumuturile în leul românesc erau de doar 802 milioane lei, din care 444 milioane erau împrumutați de agenții economici.
Statistica BNR arată că vrâncenii p