Anul acesta ar putea fi ultimul pentru cel mai renumit producător de vinuri de pe litoral, podgoria Murfatlar. Pe 25 ianuarie se judecă cea de-a opta cerere de intrare în insolvenţă formulată împotriva SC Fermele Murfatlar, cum este intitulată acum podgoria. În ultimii ani, a plouat cu tot felul de procese pe capul podgoriei, din cele 29 de acţiuni în justiţie, formulate începând cu 2007, opt vizând intrarea în insolvenţă a societăţii.
Şi ca un paradox, ultima cerere privind insolvenţa, care se va judeca la termenul menţionat mai sus, a fost iniţiată de „vecina" de podgorie, respectiv Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Murfatlar, entitate ce funcţionează în imediata vecinătate a Fermelor Murfatlar. Restul acţiunilor în justiţie au fost formulate de diverşi furnizori ai podgoriei, printre care şi furnizorul de apă pentru irigaţii. De asemenea şi firma-soră a SC Fermele Murfatlar, Murfatlar România, s-a cerut la insolvenţă.
A intrat în insolvenţă din martie
În martie anul trecut Tribunalul Constanţa a probat cererea de intrare în procedura insolvenţei depusă de către Murfatlar România, societate care funcţionează la acelaşi sediu din localitatea Murfatlar unde este înregistrată SC Fermele Murfatlar. „Gradul lent de recuperare a banilor din piaţă, caracteristică generală a mediului de afaceri în această perioadă, are ca principal efect lipsa de lichidităţi, făcând dificilă achitarea datoriilor exigibile", a motivat această decizie Murfatlar România. Murfatlar România a început în 2007 un proiect de reîntinerire a viei. În 2011, planul de reîntinerire a presupus replantarea a 130 hectare de viţă de vie, iar investiţia s-a ridicat la 2,08 milioane euro. Murfatlar România are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al băuturilor şi se ocupă cu comercializarea vinurilor produse la Murfatlar. Deşi nu figurează pe list