Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa va fi certificat ISO până în 2014, în momentul de faţă diferite secţii sau laboratoare primind astfel de acreditări care îi confirmă standardul de calitate. Certificarea Spitalului a început de câţiva ani, până în prezent primind acreditare ISO laboratorul de investigaţii paraclinice, laboratorul de imagistică şi farmacia Spitalului. Totodată sunt în curs de certificare laboratorul de anatomie patologică şi cel de medicină legală.
Directorul spitalului, Mircea Gelu Buta, spune că chiar dacă Ministerul Sănătăţii a plasat Spitalul Judeţean pe treapta a treia în clasificarea naţională a unităţilor spitaliceşti, conducerea unităţii consideră că Spitalul din Bistriţa are tot dreptul să se regăsească în cea de-a doua clasă de spitale din România, care primesc implicit şi bani mai mulţi de la Casa de Asigurări.
"În urma clasificărilor făcute în anii anteriori am primit clasificarea de gradul III şi toate demersurile noastre au fost şi atunci pentru gradul II. Cam inexplicabilă decizia Comisiei care a decis acest lucru, pentru că într-adevăr noi îndeplinim toate condiţiile de spital de urgenţă de gradul II.
Sigur, poate este interesant pe ce criterii se dau aceste lucruri. În primul rând este organizarea serviciilor, complexitatea serviciilor medicale care pot fi acordate populaţiei, numărul de linii de gardă, laboratoare care pot să deservească activităţile clinice, sistemul de urgenţă al spitalului legat de SMURD. Noi îndeplinim toate aceste lucruri", spune Buta.
Acesta mai spune că pe lângă creşterea în standardul de clasificare, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa are ca scop principal certificarea ISO şi acreditarea întregului spital în aceste sisteme ISO, lucru care ar trebui să se încheie până în 2014.
"Paşii care trebuie făcuţi să ştiţi că nu sunt deloc simpli. Pregătirea laboratorului, de exemplu,