Tensiunile din jurul programului nuclear iranian s-ar putea intensifica în 2013, în contextul în care sancţiunile se înăspresc, Israelul ameninţă cu atacuri militare, iar centrifugele pentru îmbogăţirea uraniului continuă să funcţioneze.
Dacă până în prezent atenţia a fost mereu îndreptată spre două instalaţii de îmbogăţire a uraniului (Natanz şi Fordow), o a treia se dovedeşte a fi şi mai periculoasă.
Situată între două sate de pescari, centrala nucleară Bushehr a fost tot timpul privită ca fiind „faţă acceptabilă“ a programului nuclear din Iran. Bushehr a fost construită de o echipă de ingineri ruşi şi este în permanenţă monitorizată de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA), iar în prezent produce electricitate. Mulţi experţi în energie nucleară sunt de părere că nu stârneşte aceeaşi îngrijorare precum celelalte două centrale.
Totuşi, Bushehr s-ar putea dovedi a fi una dintre cele mai periculoase piese din puzzleul nuclear iranian, iar asta din cauza planificării haotice şi a problemelor tehnice, care o pot transforma în următorul Cernobîl, dezlănţuind un dezastru umanitar şi pagube economice explozive în zona bogată în petrol.
Problemele tehnice din ultimele 12 luni au stârnit îngrijorări cu privire la capacitatea Iranului de a gestiona centrala care a fost închisă în luna octombrie pentru a limita potenţialele daune.
Un factor la fel de important este şi amplasamentul centralei, într-o zonă cu activitate seismică ridicată, ceea ce creşte riscul unei catastrofe asemănătoare cu cea de la Fukushima. Dacă nu se vor lua măsuri, probabilitatea unui accident este prea mare pentru a fi ignorată de comunitate internaţională.
Un incident similar cu cel de la Cernobîl în Bushehr nu va provoca numai pagube imense în sudul Iranului, ci şi în cele şase ţări bogate în petrol şi gaze, din Consi