Controversa legată de ultima dorinţă a regizorului de a fi incinerat după moarte a ajuns joi în discuţia Patriarhiei Române, după ce „a existat un contact al unei parohii din Bucureşti” legat de posibilitatea de a oficia totuşi o slujbă religioasă pentru Sergiu Nicolaescu, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei.
„Cazul incinerării lui Sergiu Nicolaescu a fost analizat încă de ieri (joi - n.r.), după ce familia a anunţat intenţia de a respecta ultima dorinţă a regizorului de a fi incinerat şi nu înhumat”, a declarat pentru ”Adevărul” purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica.
Întrebat dacă a existat o solicitare din partea familiei privind posibilitatea oficierii unei slujbe, în ciuda faptului că Nicolaescu a cerut să fie incinerat, şi nu înhumat, cum prevede dogma creştin-ortodoxă, Stoica a declarat că „nu este o chestiune publică, însă a existat un contact al unei parohii din Bucureşti în acest sens”.
„Nu va avea loc nicio slujbă religioasă”
Acesta a reiterat faptul că nu se va putea ţine niciun fel de slujbă religioasă, nici măcar cea care se face în cazul sinucigaşilor, „pentru mângâierea familiei”, având în vedere deciziile Sfântului Sinod, ultima din iulie 2012, care interzic preoţilor să accepte orice fel de cerere din partea familiei în acest sens.
„Încă sunt multe persoane care cred că incinerarea este permisă. Însă, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a stabilit încă din 1928 că aceasta este o practică păgână, care nu face parte din tradiţia creştină, şi tocmai de aceea, în 2012, Sfântul Sinod a reluat solicitarea către preoţi de a respecta interdicţia privind oficierea de slujbe religioase în astfel de cazuri”, a mai spus preotul.
Singurele excepţii, a explicat Constantin Stoica, sunt în cazul în care decesul are loc într-o ţară unde înhumarea este interzisă prin lege, dând exemplul Japoniei,