Procurorul Oana Schmidt Hăineală, în prezent vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, candidează la funcţia de preşedinte al CSM. În proiectul privind principalele obiective ce vor fi urmărite, Hăineală prezintă modul în care vede consolidarea Justiţiei ca putere în stat prin întărirea autorităţii Consiliului Superior al Magistraturii, garantarea statutului de magistrat şi a independenţei atât a judecătorilor cât şi a procurorilor, precum şi asigurarea managementului de sistem.
Oana Schmidt-Hăineală atrage atenţia asupra modificărilor complexe cu care se va confrunta în acest an sistemul judiciar.
”Ne aflăm în situaţia în care sistemul judiciar se va confrunta cu multiple schimbări - intrarea în vigoare a Codurilor şi absorbţia în practică a acestora, revizuirea Constituţiei, evaluările periodice realizate de Comisia Europeană, precum şi implementarea recomandărilor auditului independent realizat de experţii Băncii Mondiale, intitulat Evaluarea Funcţională a sistemului judiciar român'', subliniază procurorul Oana Schmidt-Hăineală. Alegeri în CSM. Astăzi se decide soarta justiţiei
Încă vicepreşedinte al CSM, candidat pentru postul de preşedinte al acestui for, procurorul Hăineală susţine şi necesitatea păstrării unui echilibru între puterile statului, asigurarea independenţei justiţiei şi lipsa ingerinţelor în actul de justiţie, acestea fiind în opinia sa 'pietre de temelie' pentru garantarea funcţionării statului de drept.
”Pentru corecta şi democratica ducere la îndeplinire a acestora sunt necesare păstrarea unui echilibru între puterile statului, adoptarea de către decidenţi a unui comportament aliniat raţiunii şi echilibrului iar nu intereselor politice, derularea cu bună credinţă a unor relaţii sincere şi constante cu partenerii noştri externi. Schimbarea de paradigmă nu trebuie să ducă la transformarea până la irecognosc