Când o relaţie devine serioasă şi unul dintre parteneri bate în retragere, dar şi când refuză de la bun început să se implice prea mult, avem de-a face cu o teamă de angajamente din partea lui. Aceasta poartă vina pentru multe relaţii destrămate.
Relaţiile de scurtă durată sunt atât de răspândite astăzi, încât multe persoane, deopotrivă bărbaţi şi femei, ajung să se întrebe dacă nu cumva chiar ele sunt cauza. Uneori, poate fi vorba de o căutare permanentă nebuniei de la început de relaţie, cu emoţiile şi trăirile ei intense. Pe măsură ce ele se estompează, interesul pentru relaţie dispare şi, inevitabil, aceasta se destramă.
Alteori, de vină este pur şi simplu faptul că nu au găsit persoana potrivită, partenerul cu care sunt compatibili. „Atunci când întâlneşti pe cineva, durează o perioadă până ajungi să-l cunoşti. În primele luni de relaţie, încă încercaţi să vă daţi seama dacă vă potriviţi. Aşa că poate fi vorba doar de faptul că ai cunoscut o persoană pe care o placi, dar nu suficient de mult penmtru a avea o relaţie de lungă durată cu ea“, explică pentru cotidianul The Telegraph Petra Boynton, psiholog şi cercetător pe probleme de sexologie la Colegiul Universitar Londra. Aceasta mai spune că „nu este nimic rău în a fi selectiv şi a căuta dragostea. Deşi, uneori, ar fi mai bine să evităm întâlnirile o perioadă, pentru a ne da seama ce vrem de la o relaţie de lungă durată, dar şi ce avem de oferit“.
Suferinţele în dragoste lasă răni adânci
Cel mai adesea, teama de implicare într-o relaţie are legătură cu o dezamăgire sentimentală: o trădare suferită în relaţiile anterioare. Alteori, această teamă merge mână în mână cu o fobie socială. Astfel, persoana care întâmpină dificultăţi în a se implica într-o relaţie de durată evită să participe la evenimente sociale, cum ar fi petreceri, spectacole etc., spre dezamăgirea partenerului. Fobia social