Pe segmentul apartamentelor cu patru camere s-a consemnat o scădere dramatică pentru un interval de doar 12 luni, de 27%
Chiriile pentru apartamentele cu 2 şi 3 camere au fost relativ stabile în 2012
Garsonierele au reprezentat singurul tip de locuinţe unde tarifele au înregistrat o creştere totuşi timidă
Ultimii trei ani nu au avut neapărat o evoluţie clară a chiriilor practicate de proprietarii de apartamente din Capitală. Trendul general a fost unul de scădere, dar dacă judecăm pe fiecare segment în parte, deşi nu semnificative, variaţiile au fost haotice. Acest fenomen a fost vizibil şi în 2012, iar evoluţiile diferite ale chiriilor pe fiecare categorie de apartament în parte confirmă acest aspect. La finele anului abia încheiat, potrivit unui raport realizat de portalul anunţuriparticulari.ro, din cele patru categorii de apartamente pe două dintre ele s-au consemnat scăderi ale pretenţiilor proprietarilor.
Segmentul apartamentelor cu patru camere a fost cel mai afectat, în ceea ce priveşte evoluţia preţurilor. Dacă la data de 31 decembrie 2011 chiria medie urca până la 773 de euro, în 2012, la aceeaşi dată, acelaşi indice a coborât până la 567 de euro. Ţinând cont că această scădere s-a înregistrat pe parcursul a doar 12 luni, fără să compătimim pe nimeni, putem spune că evoluţia a fost dramatică.
Evoluţia chiriei medii percepute pentru acest tip de apartamente nu s-a încadrat într-un anumit tipar în ultimii trei ani. La finalul lui 2011, faţă de finalul lui 2010, nivelul chiriilor era mai mare cu circa 10 procente. Astfel, dacă în 2011 chiria medie era de 773 de euro, în 2010 aceasta era la un nivel mai redus, de circa 701 euro pe lună. Evoluţia chiriilor de pe acest segment a fost oscilantă, în intervalul 2009-2010 de scădere, 2010-2011 de creştere, iar în ultimul an din nou de scădere.
Celălalt segment de apartamente