În Harghita, anul trecut s-a înregistrat cea mai severă secetă din anul 1946 și până acum Sursa: Horia Călăceanu
În șase din cele 12 luni ale ultimului an s-a înregistrat o lipsă acută a precipitațiilor, a precizat șeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Torok Jeno. Întreaga suprafaţa agricolă a fost afectată. Cel mai mult au avut de suferit fermele de cartofi, care reprezintă principala cultură din judeţ, producătorii harghiteni obţinând cea mai mică recoltă din ultimii 20 ani.
Soluțiile propuse de specialiști
1. Prima propunere înaintată de specialiști se referă la faptul că apa provenită din precipitaţiile care cad în timpul iernii şi al primăverii să fie stocată atât prin realizarea unor diguri mici, care să ducă la crearea de lacuri, cât şi prin inundarea carierelor de pietriş, care pot fi impermeabilizate. "Ar trebui ca precipitaţiile de iarnă şi primăvară să fie stocate şi să fie folosite în lunile iunie-iulie-august, pentru irigaţii", a spus Torok Jeno.
2. A doua soluție prevede introducerea de diguri transversale pe Olt. Prin regularizare, nivelul râului a coborât cu o adâncime cuprinsă între patru şi opt metri, iar nivelul apei freatice de pe cele două maluri a scăzut şi din acest motiv începe să dispară viaţa din turbă. "Soluţia ar fi să se facă diguri transversale atât pe Olt, cât şi pe afluenţii săi, dar şi pe Mureş, prin care să menţinem apa cât mai mult în judeţ', a afirmat Torok Jeno.
3. A treia metodă de evitare a secetei este folosirea unor soiuri care să reziste mai bine în zone secetoase.
4. Ultima soluție se referă la schimbarea comportamentul agricultorilor. Spre exemplu, semănatul cartofilor fiind făcut acum mai repede cu o lună decât în alţi ani.