Specialişti instruiţi în Franţa au la dispoziţie aparatură de ultimă generaţie cu care pot stabili gradul de risc la care este supus pacientul analizat.
La Iaşi, va funcţiona începând din luna februarie, în cadrul Institutului Regional de Oncologie, un Departament de Oncogentică, primul cu acest specific înfiinţat în România.
Experţii de la Laboratorul de Epidemiologie Moleculară din cadrul UMF Iaşi vor stabili, în baza mostrelor de ADN prelevate, cât de mare este riscul apariţiei cancerului în cazului rudelor unor pacienţi diagnosticaţi deja cu această boală.
Analizele se fac la cerere şi implică cercetări complexe. "La genele de predispoziţie pot apărea modificări. În locul unei litere să apară altă literă. Acestea pot fi benigne, adică să nu genereze niciun efect asupra proteinei, sau pot fi responsabile de patologie", a explicat doctorul Lucian Negură, specialist în biologie moleculară, pentru Digi24 Iaşi.
Pacienţilor cărora li se descoperă un risc scăzut de a se îmbolnăvi de cancer li se recomandă schimbarea alimentaţiei, renunţarea la fumat sau analize medicale periodice. Cei cu risc pronunţat pot ajunge chiar la o intervenţie chirurgicală.
Costurile sunt deocamdată prohibitive. Fiecare pacient ar trebui să plătească 2.500 de euro. Coordonatorii laboratorului spun că încearcă să găsească soluţii pentru ca analizele să fie subvenţionate.