Dacă ajungi în regiunea italiană Abruzzo şi vrei o pizza bună, mulţi italieni te vor îndruma către un restaurant din Silvi Marina situat pe malul mării, acolo unde un român face cea mai bună pizza din regiune. Dacă ajungi în regiunea italiană Abruzzo şi vrei o pizza bună, mulţi italieni te vor îndruma către un restaurant din Silvi Marina situat pe malul mării, acolo unde un român face cea mai bună pizza din regiune.
Erimia Lilian (38 de ani) a ajuns în Cizma în urmă cu 17 ani şi, asemeni celor care reuşesc în străinatate, a pornit de jos. A venit la Roma cu trenul şi a încercat toate meseriile din lume până să ajungă să prepare pizza.
În Silvi Marina, românul, buzoian la origine, a sosit acum 15 ani şi nu are de gând să mai plece. Povestea lui pare ruptă dintr-un roman: a început să lucreze ca bucătar de pizza (“pizzaiolo” în italiană) şi acum, după atâta vreme, face cel mai cunoscut preparat italian în aceeaşi locaţie. Doar că românul patronează acum localul de la malul mării Adriatice. "Nu a fost uşor, mi se părea teribil de greu să stai în faţa unui cuptor încins la 300 de grade. Cu timpul m-am obişnuit şi acum e totul o joacă", a povestit românul pentruLibertatea.ro.
Buzoianul a vrut să cunoască bine meseria pe care o practică. El s-a specializat, a făcut cursuri şi a participat la diferite concursuri pe care le-a câştigat. "Îmi amintesc că stârneam invidia italienilor care spuneau: 'Cum să ne întreacă un român care nu a mâncat pizza până la 18 ani?'", a rememorat Lilian.
Pentru că se bucură de o mare notorietate în zona, buzoianul a ales să facă şi preparate românesti la restaurant. "Dat fiind că sunt foarte mulţi români în zonă încercam să satisfacem toate gusturile şi avem sarmalele sau ciorba de burtă. Sunt şi italieni care s-au îndrăgostit de sarmale".