Vineri. 4 ianurie s-a început construcţia singurelor igluuri din România destinate turiştilor, la Bâlea Lac, în Munţii Făgăraşului, judeţul Sibiu.
Cazarea în unul din cele patru igluuri de gheaţă care vor fi înălţate la peste 2000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, urmează să fie mai scumpă decât în camerele unicului hotel de gheaţă aflat în vecinătate, a declarat pentru Agerpres, Adelina Grigoroiu, Director de Marketing al acestor construcţii deosebite din gheaţă. Aceasta a precizat că diferenţa va fi de aproximativ 100 de lei (400 lei faţă de 300 în Hotelul de Gheaţă), îndeosebi pentru că”Turiştii, mai ales cei străini, preferă de obicei cazarea în iglu, pentru că este mai intimă decât cea în camerele Hotelului de Gheaţă”. Conform acesteia, „Temperatura de obicei într-un iglu sau într-o cameră în Hotelul de Gheaţă este de minus două grade Celsius”.
În prima săptămână de la inaugurarea din acest sezon, în cele 12 camere ale Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac s-au cazat 100 de turişti, îndeosebi nemţi şi britanici, dar şi polonezi. Cazarea în iglu în România este posibilă din 2012, când a fost inaugurat tot la Bâlea Lac, prima astfel de construcţie. Turiştii care preferă să experimenteze o construcţie de gheaţă doar ziua şi numai pentru câteva ore, vor avea parte, tot la Bâlea Lac de singura biserică de gheaţă din România. Atât cele patru igluuri, cât şi biserica de gheaţă de la Bâlea Lac vor fi inaugurate cel târziu peste zece zile, conform sursei citate.
Turiştii interesaţi vor trebui să vină pregătiţi cu haine groase, căciuli, bocanci, şosete de lână, saci de dormit şi mai ales cu multă dorinţă de aventură. Aceste igluuri, asemenea Hotelului de Gheaţă nu va fi prevăzut cu toaletă, motiv pentru care, cine se cazează asemenea eschimoşilor, va fi nevoit să străbată prin zăpadă, câţiva zeci de metri, până la Cabana Bâlea Lac, pentru a folosi toale