Bugetul pe 2013 va fi bazat pe un deficit bugetar de 2%, ţintă care va duce însă la "diminuarea drastică a investiţiilor finanţate de stat". O spune la RFI liderul deputaţilor PNL, Dan Radu Ruşanu. El cere FMI să permită depăşirea acestei ţinte pentru anumite proiecte de infrastructură. Ruşanu mai acuză băncile comerciale că prin "reducerea drastică a creditării, pun în pericol stabilitatea economică şi pacea socială".
Dan Radu Ruşanu declară că "bugetul de stat pe 2013 va fi marcat de trei constrângeri principale. Prima constrângere va consta în plata datoriilor către organismele financiare internaţionale, în principal Fondul Monetar Internaţional, datorii făcute de Guvernul Boc în perioada 2009-2011 şi care acum au început să ajungă la scadenţă, începând cu acest an. S-a mai plătit o rată, dar foarte mică în decembrie 2012".
El spune că "a doua constrângere ar consta în încadrarea bugetului de stat al României într-un deficit bugetar de numai 2%, deficit care-ţi impune diminuarea drastică a investiţiilor finanţate de stat".
Liberalul precizează că "a treia constrângere ar fi reducerea de către băncile comerciale a liniilor de credit pentru agenţii economici la jumătate faţă de anul 2012. România a fost obligată în perioada anilor 1998-2004 de organismele financiare internaţionale şi nu numai, să-şi privatizeze cele mai importante bănci şi m-aş referi la Banca Comercială, Banca de Dezvoltare, Banca Agricolă, fapt ce a determinat ca astăzi cota de piaţă a băncilor străine în România să fie de peste 90%. În aceste condiţii, refuzul acestor bănci de a-ţi mai finanţa economia reală prin reducerea drastică a liniilor de creditare, motivată întotdeauna de această politică a băncii mamă pun în pericol atât stabilitatea economică, cât şi pacea socială în România".
Cum se poate implica Executivul?
Dan Radu Ruşanu spune că "Guvern