În anul 2012, românii au fost chemaţi de trei ori la vot şi au fost guvernaţi de patru cabinete. Vrâncenii şi-au ales preşedintele Consiliului Judeţean, în persoana vicepreşedintelui PSD Marian Oprişan, consilierii judeţeni, primarii şi consilierii locali. Victoria zdrobitoare a USL de la alegerile locale a fost reconfirmată la alegerile parlamentare, când social-democraţii şi liberalii au câştigat în Vrancea toate cele opt mandate de parlamentar, atribuite direct. La conducerea Prefecturii au fost patru prefecţi, iar unii directori de instituţii publice deconcentrate au fost schimbaţi.
Anul 2012 a început cu ieşirea românilor în stradă pentru a cere demisia guvernului Boc şi a preşedintelui Traian Băsescu, responsabili pentru tăierile de salarii, indemnizaţii, ajutoare sociale, pentru creşterea TVA, impozitarea pensiilor, măsuri aşa-zise de austeritate, care au dus la o scădere fără precedent în istoria recentă a României, a nivelului de trai. Pedeliştii au dat afară oameni din sistemul bugetar, au închis şcoli şi spitale, după criterii doar de ei înţelese. Autorităţile locale şi judeţene care nu aveau culoarea portocalie nu au fost finanţate. În timp ce le cereau românilor să suporte criza, pedeliştii îşi afişau cu un tupeu nemaivăzut bogăţia. Contractele pe bani publici se dădeau doar cu dedicaţie, numai firmelor de casă ale PDL, iar cele mai profitabile companii de stat erau căpuşate de „băieţii deştepţi“ tot din PDL sau care sponsorizau PDL.
Presiunea socială a dus, în februarie 2012, la căderea Guvernului Boc. Premier a ajuns Mihai Răzvan Ungureanu, al cărui Cabinet a picat în urma moţiunii de cenzură, pe 27 aprilie 2012.
Pe 7 mai 2012, a fost învestit Guvernul Ponta I, iar pe 21 decembrie 2012, Guvernul Ponta II.
Alegerile locale, prima victorie zdrobitoare a USL
2012 este şi anul în care românii au fost chem