În semn de solidaritate cu situaţia economică dificilă a cetăţenilor Finlandei, preşedintele ţării a hotărât să-şi reducă salariul cu 20%, provocând o amplă dezbatere.
Corespondenta RFI la Helsinki, Denisa Udroiu
Preşedintele Sauli Niinisto, care a preluat funcţia în martie 2012 a decis să-şi coboare salariul la nivelul anului 2006, mai exact, la 126 de mii de euro anual. Gestul lui este un semnal pe care l-a sesizat preşedintele Parlamentului, Eero Heinaluoma, de stânga, care a spus că ar fi bine ca exemplul preşedintelui să fie urmat şi de membrii Parlamentului şi de oameni de afaceri şi personalităţi cu venituri ridicate.
Potrivit preşedintelui Parlamentului, clasa politică trebuie să ofere un exemplu, în special în această perioadă când se discută mari reduceri bugetare ce vor afecta întreaga populaţie.
Unele grupuri parlamentare s-au declarat deja de acord cu această propunere de reducere a salariilor. Este de notat faptul că în medie, salariile parlamentarilor sunt similare cu cel al preşedintelui ţării. Miniştrii primesc încă de la preluarea mandatului, în primăvara lui 2012, salariul la nivelul anilor trecuţi.
Preşedintele Confederaţiei Industriilor Finlandeze a înregistrat şi el semnalul lansat de preşedintele ţării, afirmând că anul acesta nu vor creşte salariile, în afară de cele justificate de creşterea productivităţii. Afirmaţia lui spune de fapt că anul acesta, când vor avea loc negocieri la nivel naţional pentru stabilirea salariilor minime pe ramură, acestea nu vor creşte. Ce spun sindicatele?
Preşedinţii sindicatelor au reacţionat şi ei, spunând că sunt de acord să-şi reducă salariile, dacă şi alte persoane cu venituri ridicate o vor face. Atât ei, cât şi alte personalităţi politice sunt de părere că reducerile de salarii, deşi importante la nivel simbolic, vor avea tot un efect simbolic pentru buge