Faptul ca am ajuns, ca specie, in acest punct, se datoreaza si adaptabilitatii noastre. Oamenii au ales sau au ajuns sa traiasca atat in varf de munte, desert, cat si pe apa, oriunde exista un petic de uscat sau chiar in lipsa acestuia.
Daca cei mai multi dintre noi mergem doar in vacanta sau drumetii in locuri unde conditiile de viata ne par vitrege, exista oameni care numesc micile intinderi de uscat, pe care uneori le poti bate cu piciorul intr-o singura zi, acasa. Asta, chiar daca de jur imprejur nu vezi decat o apa nesfarsita.
E cazul asezarii numite Ko Panyi, din Thailanda, un sat de pescari din provincia Phang Nga. Mare parte din Ko Panyi sta pe picioroange, casele neavand o fundatie, asa cum o stim noi. Populatia de 200 de familii, intre 1.500 si 2.000 de oameni, se trage din musulmani din Java.
In sat exista o scoala musulmana, unde merg dimineata atat fetele, cat si baietii, cat si un teren de fotbal plutitor, inspirat de FIFA World Cup din 1986. Turistii ajung in numar limitat in zona, doar in sezonul uscat, asa ca oamenii traiesc ca acum multa vreme, din pescuit, relateaza The World Geography.
Satul plutitor Halong Bay, din Vietnam, numara 600 de suflete. E un loc de un calm aproape magic, complet diferit de strazile aglomerate ale Vietnamului.
Si aici oamenii traiesc din pescuit, peticele de uscat fiind prea stancoase pentru a fi cultivate. Vand pestele celor care au barci mai mari, care le duc pe continent.
Giethoor este un sat din provincia olandeza Overijssel. Pe buna dreptate este supranumit Venetia Olandei, din moment ce o retea de canale de 7,5 kilometri strabate asezarea.
A fost construita in 1230 de oameni care au fugit, din diferite motive, de la Mediterana. In prezent, are o populatie de 2.620 de oameni.