Reformele prevăzute sunt majore şi privesc revizuirea Constituţiei, schimbarea sistemului electoral, aşa-numita „regionalizare" şi politicile din domeniile energiei şi transporturilor. Finanţele sunt de asemenea o miză majoră.
Aceste reforme pot să meargă în direcţia integrării europene, demonstrând în acest fel că PSD a ales direcţia Vest, sau într-o direcţie diferită. Iată marile dosare ale lui 2013.
Revizuirea Constituţiei. Premierul Victor Ponta a declarat: „Cred că trebuie să modificăm Constituţia în prima sesiune a anului viitor, până în iunie. O să avem o majoritate consistentă. Atunci nu mai avem alegeri şi nu mai poate Băsescu să spună că modificăm Constituţia împotriva lui". Prim-ministrul a reluat tema revizuirii Constituţiei în ajunul anului nou, referin-du-se tot la rolul constituţional al preşedintelui. Din ce reiese până acum, PSD preferă un preşedinte ales direct, cu aceleaşi atribuţii în domeniul politicii externe, dar cu un rol mult mai bine definit în domeniul politicii interne, după cum a declara Ponta de anul nou, în vreme ce liberalii preferă un preşedinte ales de Parlament, cu rol simbolic. PDL, ca partid simbolic, şi-a manifestat, de asemenea preferinţa pentru votul direct, ceea ce deschide, cel puţin teoretic, calea unei alianţe PSD-PDL într-o chestiune constituţională de prim interes. Este limpede că proiectul comisiei prezidenţiale va fi ignorat de USL, dar nu este limpede cum va clarifica noua majoritate raporturile dintre instituţiile statului şi, în special, dintre Legislativ şi Curtea Constituţională, aflată sub presiune încă din vară, sau al Avocatului Poporului, instituţie subordonată de USL, împotriva faptului că ar trebui să fie complet independentă de instituţiile politice. În general, modificarea Constituţiei ar trebui făcută în sensul maximizării libertăţii individuale şi al clarificării relaţiilor dintre