Congresul american se reuneşte vineri pentru a număra cele 538 de voturi ale marilor electori şi pentru a-l proclama oficial învingător pe Barack Obama, o formalitate învechită dar indispensabilă.
Ca în perioada în care americanii se deplasau cu caii, legea electorală americană prevede perioade lungi de timp între votul alegătorilor americani - în prima marţi din noiembrie -, cel al marilor electori desemnaţi cu această ocazie - în prima luni de după a doua zi de miercuri din decembrie - şi proclamarea rezultatelor de către Congresul reunit în sesiune comună, vineri, la ora locală 13.00 (20.00 ora României).
Barack Obama va fi proclamat învingător vineri, un rezultat cunoscut, evident, din seara de 6 noiembrie. Dar alegerile prezidenţiale americane sunt un sufraj indirect.
În fiecare dintre cele 50 de state americane, precum şi în capitala Washington, americanii nu au făcut decât să aleagă 538 de mari electori: 332 reprezentându-l pe Barack Obama şi 206 pe Mitt Romney.
Numărul marilor electori ai fiecărui stat depinde de numărul populaţiei acestuia.
La 17 decembrie, marii electori au votat. În aproximativ jumătate din state ei au fost obligaţi prin lege să voteze pentru candidatul pe care îl reprezintă, dar în cealaltă jumătate nu au această obligaţie (este extrem de rar ca un mare elector să schimbe candidatul sau să se abţină).
Aceste voturi exprimate la 17 decembrie vor fi numărate vineri de Congres. În cazul ipotetic în care niciun candidat nu obţine majoritatea, Camera Reprezentanţilor este cea care alege preşedintele.
Barack Obama va fi învestit preşedinte la 20 ianuarie în cadrul unei ceremonii private, apoi la 21 ianuarie în cadrul unei imense ceremonii publice în aer liber, în faţa Capitoliului din Washington.