Duminică, 6 ianuarie, ruşii lipoveni sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi. Conform tradiţiei, copiii merg cu colinda în ziua de Crăciun, după slujba de la biserică.
Foto: Preotul Florin Grigorii
Când Crăciunul a devenit deja poveste şi luminile artificiilor s-au stins, lipovenii se pregătesc de sărbătoare. După calendar, suntem în 5 ianuarie şi, pentru creştinii ortodocşi, e Ajunul Bobotezei. Pentru lipoveni, care ţin calendarul de rit vechi, e abia Ajunul Crăciunului, ultima zi de post şi de pregătire înaintea celor două săptămâni de petreceri care se vor încheia, şi la ei, cu Boboteaza şi cu Sfântul Ion.
Colinde în rusă, cu litere româneşti
Un băiat blond şi bucălat intră pe uşa bisericii de rit vechi din cartierul lipovenesc. Se îndreaptă întâi spre preot şi, ajuns în dreptul lui, fără să scoată o vorbă, atinge pământul cu mâna. Preotul îl mângâie pe creştet şi îl trimite către ceilalţi trei băieţi de seama lui, care, retraşi pe o bancă, citesc de zor, în limba rusă, dintr-o cărţulie. Cuvintele sunt ruseşti, dar scrise cu litere româneşti, pentru a le fi uşor copiilor să citească şi să înveţe pe de rost. Aflu că a cerut blagoslovenie pentru a repeta colinda de Crăciun.
Comunitatea ruşilor lipoveni din Roman numără, astăzi, 250 de suflete. Păstrează în continuare “tiparul”, blonzi cu faţa bucălată, numele cu rezonanţă rusească, dar limba rusă nu se mai vorbeşte demult în familii. A rămas doar în slujbele de la biserică, în denumirile unor mâncăruri şi în tradiţiile pe care încearcă să le păstreze. Aşa că nu există loc mai potrivit pentru copiii de lipoveni pentru a repeta colinda de Crăciun decât la biserică, într-o zi în care biserica este deschisă pentru curăţenia generală, înainte de sărbători. “Se întâmplă să se mai adune şi acasă la unul dintre ei, dar trebuie să-i urmărească şi să-i ajute unul din cei mai bătrân