Banca Naţională a încheiat anul trecut cu o rezervă valutară de 31,2 miliarde de euro, în scădere cu echivalentul a două miliarde euro faţă de sfârşitul anului 2011.
Totuşi, pe parcursul lunii decembrie rezerva valutară a BNR a crescut uşor faţă de sfârşitul lunii noiembrie.
Luna trecută au avut loc intrări în rezerva valutară de 2,13 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor, alimentarea contului Comisiei Europene şi venituri din administrarea rezervelor internaţionale.
Ieşirile au totalizat 2,09 miliarde de euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută, inclusiv a treia rambursare de capital şi dobândă în sumă de 252 milioane echivalent euro din împrumutul contractat în 2009 de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Rezerva valutară scăzuse în lunile anterioare în condiţiile în care BNR a trebuit să intervină pentru a susţine leul puternic afectate de criza datoriilor suverane din zona euro şi de tensiunile de pe scena politică internă. Leul s-a apreciat însă în decembrie, datorită revenirii apetitului de risc al investitorilor străini, astfel că banca centrală nu a mai fost nevoită să intervină pe piaţă.
Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone la sfârşitul anului trecut. Valoarea acesteia s-a situat la 4,27 miliarde de euro, în scădere faţă de noiembrie, datorită evoluţiei negative a preţului metalului preţios pe pieţele internaţionale.
Rezervele internaţionale (valute plus aur) se situau astfel la 35,4 miliarde euro la sfârşitul lunii decembrie, faţă de 35,6 miliarde de euro în noiembrie.
Plăţile scadente în luna ianuarie în contul datoriei publice şi public garantată denominate în val