Organismul este mai expus anumitor afecţiuni atunci când temperaturile sunt scăzute. Descoperă ce pericole te pândesc şi cum te poţi proteja de bolile de sezon! În România, statisticile CNSCBT arată că peste 70% dintre cazurile de îmbolnăvire cu infecţii acute respiratorii şi gripă declarate din octombrie şi până în prezent s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârste între 0-14 ani, 26% în rândul populaţiei adulte şi aproximativ 3% în rândul bătrânilor.
Iată care sunt cele mai frecvente boli din sezonul rece şi cum te poţi feri de ele:
1. Gripă
Gripă este o infecţie respiratorie contagioasă, cu potenţial mic de ameninţare dacă este tratată la timp. Simptomele gripei apar la aproximativ trei zile după expunerea la virus, şi includ: febră, frisoane, tuse, durere în gât, nas înfundat, durere de spate, braţe şi picioare. Deşi manifestările sunt asemănătoare cu cele cauzate de răceală, în cazul gripei sunt totuşi mai severe şi durează mai mult timp. Vaccinurile împotriva gripei, reduc severitatea simptomelor şi protejează împotriva complicaţiilor care ar putea să apară. În plus, adoptarea unui mod de viaţă igienic, asigurarea unui aport constant de vitamine şi minerale din fructe şi legume, hidratare şi somn suficient contribuie la ţinerea sub control a virusului. “Pentru a preveni acest fenomen, este important ca populaţia să ia în calcul ideea vaccinării antigripale. Aceasta este cea mai sigură metodă de protecţie împotriva gripei, eficientă pentru oameni din punct de vedere al costurilor şi în acelaşi timp cel mai bun mod de a-şi menţine calitatea vieţii la acelaşi nivel”, a declarat dr. Alexandru Rafila, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii.
2. Pneumonia
Se manifestă prin inflamaţia căilor pulmonare sau a ţesutului pulmonar. Cauzele sale pot fi virale, bacteriene, micotice sau toxice, agenţii patogeni responsabili de boala circulâ