Ministrul Mediului, Rovana Plumb a prezentat o informare privind timbrul de mediu ce urmează să înlocuiască taxa de primă înmatriculare, dar aceasta nu a fost aprobată pentru moment. Astfel, taxa de primă înmatriculare rămâne în vigoare. Sursa: Adrian Paclisan
Ministrul Mediului Rovana Plumb a prezentat o informare privind timbrul de mediu, dar potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, în acest moment Guvernul nu doreşte să facă niciun fel de comentariu, până când aceasta nu va fi aprobată. Nu s-a avansat o dată pentru momentul în care timbrul de mediu va intra în vigoare.
Anul trecut a fost suspendată taxa de poluare, care a reintrat în vigoare la începutul lui 2013. Aceasta se aplica maşinilor înmatriculate în România înainte de 2007.
În ianuarie 2012, pe fondul protestelor de stradă în care una dintre revendicări viza eliminarea taxei auto, coaliţia guvernamentală PDL-UDMR a decis să suspende pentru un an, până la 1 ianuarie 2013, taxa de primă vânzare, cu explicaţia că proprietarii de maşini vechi trebuie să beneficieze de timp suplimentar pentru a vinde autovehiculele.
Timbrul de mediu va înlocui taxa de primă înmatriculare, formula de calcul a acestuia urmând să ţină cont de emisiile de noxe şi de capacitatea cilindrică, a spus astăzi premierul Victor Ponta la începutul şedinţei de Guvern.
"Nu se mai numeşte taxă de primă înmatriculare, se numeşte timbru de mediu. În primul rând să ţinem cont de emisiile de noxe şi de capacitatea cilindrică, sigur consumă mai mult o maşină de 5000 (centimetri cubi - n.a.) decât una de 1500. Eu ştiu acest lucru din experienţe extraguvernamentale", a spus premierul, citat de Agerpres.
Acesta a completat că maşinile noi, nepoluante, vor beneficia de o taxă mai mică, în timp ce maşinile vechi, mai poluante vor fi taxate mai mult.
Pentru maşinile electrice şi hibride nu