La 4 ianuarie 1643, se nastea in satul Woolsthrope, de langa oraselul Grantham, Marea Britanie, copilul Isaac Newton, care avea sa revolutioneze stiinta secolului XVII, prin numeroasele lui descoperiri, din care publicul larg de azi retine adesea pe nedrept doar una singura: legea gravitatiei.
Provenit dintr-o familie despre care nu se stie mare lucru, copilul s-a nascut orfan de tata care a murit cu trei luni inainte de nasterea lui.
Trei ani mai tarziu, mama sa hotara sa se marite cu un om bogat si de doua ori mai in varsta decat ea. Bogatul sot ii punea insa o conditie: copilul nu poate face parte din familie.
Ca urmare, Isaac Newton si-a petrecut anii copilariei in casa bunicilor, care l-au trimis la scoala si l-au incurajat spre stiintele matematice, limba latina si teologie. Fiecare din acestea urma sa contribuie la formarea omului de mai tarziu.
La 15 ani, s-a facut remarcat printre contemporani, cand a reusit sa estimeze viteza vantului in timpul furtunii, masurand lungimea propriei sarituri, executata in directia curentului si impotriva acestuia.
Ceva mai tarziu, Newon a trait o frumoasa idila, singura se pare din viata sa, alaturi de domnisoara Storey, fiica adoptiva a unui farmacist, cu care urma sa se casatoreasca. Cand insa s-a hotarat pentru cariera universitara, a trebuit sa renunte: traditia medievala cerea ca membrii colegiului sa fie celibatari.
Faimosul mar
Odata cu ciuma din 1665, s-a intors in localitatea natala, unde cu mijloace cat se poate de rudimentare a facut o descoperire poate la fel de importanta ca si cunoscuta lege a gravitatiei: a reusit sa faca descompunerea luminii in culorile curcubeului si recompunerea ei in aspectul initial, cu ajutorul a ceea ce numim astazi discul lui Newton.
Peste cativa ani, intuitia ii va sugera legea gravitatiei.