În cei aproape cinci ani de criză, puterea de cumpărare a românilor a scăzut de la an la an. Acest fapt s-a resimţit din plin, atât asupra valorii de achiziţie a locuinţelor, cât şi asupra comportamentului consumatorului în materie de creditare, se arată într-un comunicat al celor de la imobiliare.ro.
Faţă de momentul de vârf al pieţei imobiliare atins în luna martie a anului 2008, preţurile apartamentelor la nivel naţional au scăzut cu circa 52% până la sfârşitul lui 2012, potrivit datelor furnizate de platforma portalului imobiliare.ro. Indicele imobiliare.ro calculat la nivel naţional a scăzut de la o valoare maximă de 2.058 de euro pe metru pătrat util, până la 986 de euro pe metru pătrat util, la finele anului trecut. La nivel de Bucureşti, declinul a fost ceva mai mic (respectiv 49,6%) - de la un apogeu de 2.264 de euro pe metru pătrat, până la 1.142 de euro pe metru pătrat în luna decembrie a anului trecut. De remarcat este faptul că spre deosebire de primii trei ani de criză, când preţurile locuinţelor au scăzut într-un ritm deosebit de alert, ultimii doi ani au fost caracterizaţi de o temperare evidentă a declinului.
Chiar a început prăbuşirea imobiliarelor cu un an mai devreme?
Reprezentanţii imobiliare.ro notează că interesant este faptul că, pe parcursul ultimilor ani, scăderea preţurilor apartamentelor a precedat-o pe cea a economiei şi a fost semnificativ mai abruptă decât aceasta. "Astfel, 2008, anul în care locuinţele s-au depreciat cel mai mult (24,8%), nici nu a fost propriu-zis unul de criză, economic vorbind: potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), Produsul Intern Brut (PIB) a crescut atunci cu 7,3%. Această discrepanţă este explicată prin evoluţia pozitivă a sectorului construcţiilor, pentru care 2008 a fost de fapt un an de boom, fiind atins apogeul livrărilor de locuinţe la nivel naţional, re